välkommen till

Meken-Minnets
Fysiska museum

Fysiskt museum

Så hittar du vägen till arbetslivsmuseum Meken-Minnet. Rulla ner på sidan och se vad som visas där.

Digitalt museum

Utöver vad som visas på museet har föreningen även skapat och administrerar ett antal sidor där du kan läsa om företagets utveckling från bildandet 1875 fram till våra dagar.

Föreningen

Meken-Minnet är också namnet på föreningen som har skapat och vårdar arbetslivsmuseet Meken-Minnet.

Besök Meken-Minnets museum!

Besök oss gärna! Vi tar emot större eller mindre grupper, inkl. skolklasser, för en guidad visning efter överenskommelse. Fyll i kontaktformuläret, så tar vi kontakt med er.

Att besöka oss kostar inget, men naturligtvis har vi inget emot om du vill stödja verksamheten med ett bidrag.

Tyvärr är vi för tillfället något trångbodda eftersom vi blev tvungna att avstå två rum till Campus västra Skaraborg. Där hade vi tidigare vårt arkiv och vårt mötesrum som nu får dela plats med utställningen.

Det är en av orsakerna till att vi utökade vår hemsida och skapade vårt digitala museum. Då kan du sitta framför en dator och i lugn och ro ta del av historien om ett företag som gjort namnet Lidköping känt över hela världen. Alla maskiner som tillverkats har namnet Lidköping ingjutet på maskinstativet.

Hitta hit

Vår adress är Fabriksgatan 2, Lidköping. Om du reser med tåg eller buss går du av vid Resecentrum. Sedan är det en kort prommenad på järnvägsbron öven Lidan, eller ”âlva” som lidköpingsborna kallar den. Eftersom museet inte har någon entré direkt från gatan är det bäst om du ringer oss, så träffas vi vid den första ingången på Fabriksgatan.

Vi har öppet varje tisdag under vinterhalvåret, kl. 09-11, med ett kort uppehåll för jul och nyår. Om du vill besöka oss någon annan tid kan du kontakta oss. Det brukar alltid gå att ordna någon tid som passar alla.

Museets historia

Den första lokalen för museet

Det första museet iordningställdes på initiativ av Bo Hjelmqvist till ”Öppet hus” den 6 december 1992 då ca 900 personer besökte Lidköpings machine tools. Lokalen var belägen i den södra änden av den ombyggda hallen där packning- och målningsavdelningarna låg.

På bilden syns Christer Kling som var anställd som elkonstruktör.

Den andra lokalen för museet

Den andra lokalen

När föreningen Meken-Minnet hade bildats beslöts att det krävdes mer utrymme för att få plats med alla saker. Samlingarna placerades i Lidköping Machine Tools lokaler i det nybyggda Teknikcentrum på andra våningen där verktygsavdelningen fanns tidigare. Museet var i första hand avsedda för företagets egna anställda, pensionärer och kunder. Det första man såg när dörrarna öppnades, var en vägg till vänster, med foton som visade företagets historia. Till höger sågs en rad maskiner framför en glasvägg mot det nybyggda teknikcentrat.

Längre in i lokalen fanns det på en vägg hyllor med foton och mindre verktyg och mätutrustning som använts i produktionen.

Det fanns även glasmontrar med diverse föremål och ett stort bord. Där kunde man samlas för möten eller arbete, eller kanske en fika på våra tisdagsmöten för att prata minnen och pyssla med samlingarna.

Den tredje lokalen

I slutet av 2005 skulle matsalen flyttas upp till museets lokaler och museet tvingades flytta. Den lokal som erbjöds var bättre på flera sätt. Det fanns ett stort rum för utställningen, en toalett, ett litet rum med pentry, ett rum för möten eller arbete och ett rum med bokhyllor som snart fylldes med material. Nackdelen var att det inte fanns några fönster.

Medlemmarna satte ingång med att iordningställa lokalerna där man nu hade möjlighet att ta emot alla som ville besöka museet. Det fanns inte längre några restriktioner för besökande.

Trots att arbetet måste ske på en relativt kort tid fanns det ändå tid för trevlig samvaro med fika och tjôt.

Efter mycket arbete blev det ett lyckat resultat, eller hur?

I utställningshallen finns ett litet urval av olika maskiner som till­verkats under åren och lite egentillverkad mätutrustning. Det finns också flera exempel på detaljer som producerats med Centerless­maskinerna. Gjuteriet har en egen hörna med olika föremål och några pärmar med foton. På väggarna och på skärm­väggar finns, dels foton på tidigare anställda, dels på övrigt som har anknytning till företaget. På en lång bänk finns modeller som tillverkades på modellsnickeriet. De togs fram för att visa hur det man ritat skulle se ut. Numera kan man ju skapa en tredimensionell bild av en konstruktion direkt på en dator, så behovet av en fysisk modell har försvunnit.

Våra besökare

Sedan museet flyttades från andra våningen i det nybyggda Teknikcentat, och det inte längre fanns några hinder att ta emot utomstående besökare, har vi haft många besök.

Aktuellt

Håll dig uppdaterad

Vi tackar våra sponsorer
och hoppas på ett
fortsatt gott samarbete!

Medlemsavgift 2024, 150 kr

Hur kan DU stödja föreningen?

  • Du kan bli medlem,
  • Och du kan bidra till vårt arbete med våra samlingar,
  • Du kan skänka en slant till vår verksamhet,
  • Du kan bli sponsor.

Om du vill bli sponsor kan du använda detta kontaktformulär.

Ge ett valfritt bidrag