Pistolen

I krigstid måste beredskapen mot attentat vara hög. Direktör Gustaf Ekholm fick därför i maj 1940 tillstånd att köpa en Browningpistol kaliber 9 mm och 150 patroner från Eskilstuna-affären i Lidköping. Denna pistol fick han sedan låna ut till nattvakterna som även fick tillstånd att bära denna pistol.

Det är oklart om pistolen någonsin kom till användning och var den numera finns. Lokaltidningen NLT gjorde för flera år sedan ett reportage om pistolen. Man kontaktade Rolf Hermansson som efterträdde Torsten Helmstein på VD-posten 1975, och han bekräftade att Helmstein visade honom pistolen som låg i ett kassaskåp. Den låg i en låst låda som Helmstein öppnade med speciella nycklar.

NLT kontaktade även Vello Klaassen, VD mellan 1985 och 1990. Han hade aldrig sett den men hade hört att den skulle finnas i ett kassaskåp. Det skåpet hade han emellertid aldrig öppnat eftersom nycklarna inte var tillgängliga.

Därefter kontaktade NLT Jerry Karlsson, VD mellan 1992 och 2000. Även han hade hört talas om att det skulle finnas en pistol men hade aldrig sett den.

När Rolf Hermansson återkom som VD 2000 öppnade han kassaskåpet. Då fanns pärmarna och lådan kvar, men han öppnade aldrig lådan vad han kunde minnas.

Än idag är det således ett mysterium, är pistolen borta eller finns den kanske kvar i lådan? Finns lådan ens kvar? Kanske får vi möjlighet att återkomma med mer information?