Lidköpingsfabriken
När Lidköpings mekaniska verkstad hade bildats 1875, beslöt man att verkstaden skulle byggas utanför den blivande järnvägen till Håkantorp, väster om Lidan, på de så kallade Sannorna. Det var en något hundra meter bred remsa av låga sandrevlar med vattendränkta partier emellan. 1875 köptes marken för ett öre per kvadratfot.
Det blev direktör Carl Arvid Lundbäcks första uppdrag att ansvara för verkstadens byggande, uppsättning och drift. De nödvändiga fyllnadsarbetena samt uppförandet av verkstadens huvudbyggnad ägde rum under sommaren och hösten 1875.
I början av 1876 stod den nya verkstadsbyggnaden i tegel färdig. Två veckor efter att den nya verkstaden invigts och visats upp för aktieägarna och ortens mest ansedda medborgare, infördes med början av den 26 januari 1876 annonser i 7 olika tidningar om att Lidköpings Mekaniska Verkstad startat sin verksamhet och att man kunde ta emot beställningar av allt slags gjutgods och smide. Dessutom sa man sig kunna utföra reparationer av nästan alla slags maskiner.
Kartan ovan är från 1899 och är hämtad från Lidköpings kommuns kartarkiv. Den visar Lidköpings mekaniska verkstads tomt, väster om Lidan och strax norr om järnvägen. Man kan också se att tomten där Lidköpings porslinsfabrik, senare Rörstrands porslinsfabrik, fortfarande är obebyggd och att det väster om tomten ligger en ångsågs- och tändsticksfabrik.
Öster om Lidan är det fortfarande obebyggt norr om järnvägen.
Ritningen ovan från 1889 visar hur tomten disponerades. Man kan se att det första gjuteriet låg i direkt anslutning till verkstaden och att det fanns en stor brädgård för att få plats med allt som krävdes för att driva gjuteriet och verkstaden.
Våra efterforskningar har visat att verkstaden under slutet av 1800-talet byggde ett antal ångbåtar. Det är oklart hur man sjösatte dessa. På ovanstående ritning från 1897 kan man se något som ser ut som en sjösättningsramp ner till Lidan. Även på ritningen från 1889 högre upp kan man se att det finns en öppning i strandlinjen mot Lidan. Förslaget om att bygga en ramp för sjösättning fanns med ett förslag till ombyggnad som den 16 maj 1897 lämnats in till Lidköpings kommun. Förslaget om en sjösättningsramp drogs tillbaka den 20 juni 1899 med motiveringen att man slutat med båtbyggeriet.
Kartan från 1915 visar att det på Lidköpings mekaniska verkstads tomt har byggts ett fristående gjuteri på tomtens sydvästra hörn. Man ser även att Lidköpings porslinsfabrik har byggts väster om tomten och att det byggts ett gasverk norr om tomten. Ännu längre norrut kan man se ett badhus på västra pirarmen. Kartan är hämtad från Lidköpings kommuns kartarkiv.
Lidköpingsfabriken 1922

Denna bild fanns i en NOHAB-katalog 1922
Tekniska museets Teknik- och industrihistoriska arkiv
Där finns det några intressanta foton från LMV. Först tre flygfotografier tagna av fotograf Oscar Blad (Wikipedia har mer information om Oscar Bladh). De är troligen tagna 1942.

På ovanstående foto kan man se LMV:s byggnader som bildar en fyrkant med en öppen gård i mitten. Norr om detta ser man gasverket. Bredvid LMV:s byggnader syns Rörstrands porslinsfabrik.

Man kan se de två vändskivorna och järnvägsspåret i gatan bredvid Lidan. Den längre bort i bilden ger en möjlighet att köra in små vagnar med material i verkstaden. Man ser även att den första järnvägsbron var svängbar och är öppnad.

Lidköpings Mek. Verkst. AB.
Denna bild visar en interiör från kontrollavdelningen. Alla detaljer intagas här för kontroll mellan varje operation. Grövre saker kontrolleras vid arbetsmaskinerna. Kontrollen blir alltså synnerligen effektiv. Avdelningen är utrustad med alla de mätinstrument, som nutidens stränga krav på arbetsstyckenas måttnogrannhet framtvingat. 1944.
Lidköpings Mekaniska Verkst. AB.
Bolagets gjuteri är ett av landets modernaste tackgjärnsgjuterier för handformning. Mittskeppet i gjuteriet är avsett för grövre gods, såsom maskinstativ o.d. Sidoskeppet, som synes till höger på bilden, är försett med tättsittande kranar för mindre gods. 1944
Flygfoto och ritningar över fabriken 1945
I vårt arkiv finns en pärm som innehåller ett flygfoto över fabriksområdet 1945 samt ett antal ritningar över byggnaderna. Förutom generalplanerna innehåller pärmen detaljritningar över de olika avdelningarna.
Här visas endast generalplanerna eftersom det går att förstora bilderna för att se samtliga detaljer som kan ses på övriga ritningar.

1957, inför en planerad ombyggnad
När man planerade för att bygga om lokalerna togs att antal foton i februari 1957 av olika avdelningar för att visa att lokalerna blivit för små för den växande verksamheten.
Om du klickar på bilden så kan du titta på dessa foton.