Nya anläggningar vid LMV:s gjuteri

av ingenjör Karl-Erik Bäckström, Lidköping

Denna artiket handlar om utvecklingen vid ett gjuteri med produktionens tyngdpunkt förlagd till verktygsmaskingods och med en i övrigt blandad gjutgodsproduktion för verkstadsindustrin.

Lidköpings Mekaniska Verkstads AB är en internationellt ledande tillverkare av verktygsmaskiner. I gjuteriet framställes gjutgods för svensk verkstadsindustri, med verktygsmaskingods som specialitet. Produktionen är ca 3 500 ton per år.

Ungefär en tredjedel av gjutgodsproduktionen går åt till att täcka företagets eget behov. Den övriga delen utgöres av kundgods. Gjuteriet har resurser både för stort gods upp till 15 tons styckevikt och för medelstort och mindre gods i små eller medelstora serier. Gjulgods framställes i samtliga standardiserade gråjärnskvaliteter. Programmet har under senaste året utökats med segjärn. Gjuteriet tillhör kvalitetsgruppen Svecast.

Det nuvarande gjuteriets huvudbyggnad vid LMV uppfördes i början av 1940-talet, och produktionen startades i början av är 1942. Produktionen har fram till i år bedrivits i praktiskt taget samma lokaler.

En betydande omdisponering av lokalerna har dock ägt rum i samband med rationalisering av produktionen. Vidare har en yta på 100 m² av tidigare formarea i västra skeppet inrättats till smedja och ersatt tidigare smedja i verkstaden. Tillbyggnad av hjälpavdelningar har också skett i olika etapper.

Ar 1954 tillkom en första utbyggnad norrut av gjuteriets östra del för att erhålla en el-central och kompressorcentral för gjuteriet. På 2:a våningen erhölls därvid en förlängning av modellrenoveringslokalen och ordnades med telferhiss för upptagning av virke och större modeller till modellverkstaden och nedtransport av större modeller till gjuteriet.

År 1956-57 uppfördes ett nytt modellförråd, då dels tidigare modellskjul av plåt var undermåliga, dels för att friställa byggnadsarea för verkstaden. År 1956 gjordes på gjuteriets södra del en tillbyggnad för en efterbehandlingslokal (svetslagning, avsyning, doppmålning, gjutgodsexpedition). År 1959 inrättades ett laboratorium på 2:a våningen i den utbyggnad, som gjordes år 1954.

Produktionsutveckling

Ett par väsentliga utvecklingstendenser i gjutgodsframställningen kan nämnas. Den ena gäller produktionen, som ungefär fördubblats i nuvarande gjuteribyggnad. Den andra tendensen hänför sig till produktiviteten. Denna har stigit med drygt 130 %, vilket är betydligt mer än vad som genomsnittligt gäller för landets gjuterier. Då är att märka den typ av blandad gjutgodsproduktion i relativt begränsade serier eller enstaka stycketal, som kännetecknar LMV:s gjuteri och som gör mekaniseringar svårare att genomföra.

Tillbyggnad, dispositionsplan

Väsentligt ökade resurser för produktion av gråjärn och segjärn har erhållits i och med att en utbyggnad av gjuteriet nu tagits i drift.

Tillbyggnaden har uppförts i ett plan med uppbyggnader för ugnar. Under ugnarna finns vissa källarutrymmen. Grundläggningen har utförts med utbredda plattor i betong. Pålning har ej förekommit. Tillbyggnaden innebär en förlängning av gjuteriets mittskepp och östra skepp med ca 35 m norrut, varigenom golvytan har ökat med ungefär 1 300 m². Då tidigare det nya modellförrådet anslutits direkt till gjuteriet norrut, bildar modellförrådet utbyggnadens ena långsida och får även ur transportsynpunkt en i förhållande till gjuteriavdelningen riktig placering.

Tillbyggnaden har uppförts i betong och med prefabricerade, bärande pelare och takstolsbalkar i strängbetong (Fig. 1). Taket utgöres av siporexelement.

Byggnadsarbetet har kunnat genomföras utan att något driftsavbrott i gjuteriet ägt rum. Gjutning från de äldre kupolugnarna har således skett hela byggnadstiden ända fram till dagen, då den nya smältavdelningen tagits i drift.

Norr och väster om utbyggnaden och i anslutning till denna ligger flaskgård och järngård. Mittskeppets travers löper ut över flaskgården genom en eldriven fällport i mittskeppets norra gavel (Fig. 2). Över järngården finns travers med lyftmagnet. Denna travers användes för såväl lossning och lagring av tackjärn och skrot som beskickning av kupolugnar och elugn jämte skrotslagning. Hela flaskgården och beskickningsdelen av järngården är överbyggda med tak av korrugerad aluminiumplåt.